• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Kadına Şiddete Dur kampanyasında görkemli gece

Kadına Şiddete Dur kampanyasında görkemli gece

Kadına Şiddete Dur kampanyasında görkemli gece

Kadına karşı şiddetle mücadele için Birleşmiş Milletler’in (BM) girişimleriyle dünya çapında başlatılan ve 16 gün süren aktivizm kampanyasının kapanış seremonisi Kız Kulesi’nde gerçekleştirilen görkemli su ve havai fişek gösterisiyle sona erdi. Kadına şiddete son!

Birleşmiş Milletlerin dünya çapında organize ettiği ‘Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası’nın kapanış töreni Kız Kulesi’nde gerçekleştirildi. Kapanış seremonisine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ve Birleşmiş Milletler(BM) Kadın Birimi İcra Direktörlüğü görevini de yürüten BM Genel Sekreter Yardımcısı Phumzile Mlambo Ngcuka’nın yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen misafirler de katıldı.

“DÜNYADA YAŞAYAN İNSANLAR OLARAK KADERLERİMİZ BİRBİRİYLE BAĞLI”

Törende yaptığı konuşmada insanlığın birbiriyle barış içerisinde yaşayabilmesi için gayret göstermesi gerektiğine dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, “Bu akşam burada 25 Kasım’da başlattığımız ‘Kadına Şiddete Dur’ kampanyasının kapanışında birlikteyiz. 16 günlük bir süreyi sona erdirdik. Bugün aynı zamanda Dünya İnsan Hakları günü. Çok daha anlamlı bir gün. Bu bakıma biz her daim söylediğim gibi dünyada yaşayan insanlar olarak kaderlerimiz birbiriyle bağlı. Kostarika’daki bir olay bizi de etkileyebiliyor ise tüm dünya insanlığı olarak bize düşen kaderlerimizin birbirine bağlı olduğu bu dünyada barışa, mutluluğa ve geleceğe birlikte gayret göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“İNSANİ DEĞERLERİN ÖLDÜĞÜNE ŞAHİTLİK ETMEKTEN İNSAN OLARAK ÜZÜNTÜ DUYMAKTAYIM”

Son yüzyılda şiddet olaylarının büyük artış gösterdiğine işaret eden Kadir Topbaş, “Maalesef dünyamızda çok ciddi tehditler var. Birçok tehdide tanıklık ediyoruz. Adeta bu yüzyılda bu yaşadığımız olaylara ve insani değerlere, bu değerlerinin yok olduğu, öldüğü bu dönemde buna şahitlik etmekten insan olarak üzüntü duymaktayım. Nasıl bir dünyadaki medeniyetin en doruğa çıkması gereken bir zaman diliminde, teknolojinin bu kadar geliştiği dünyada halen şiddet var. Bugün burada kadına şiddet konusundaki hassasiyetlerimizi dile getirdik ve bunun üzerinde konuşuyoruz” şeklinde konuştu.

16 GÜNDE 450 ETKİNLİĞE İMZA ATILDI

16 gün boyunca kampanya kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere de değinen Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birleşmiş Milletler’in başlattığı ‘Kadına Şiddete Dur’ kampanyasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz ve Newyork’ta eş zamanlı başlattık ve dünyaya haykırdık. Takriben 450 civarında aktivite gerçekleşti. 40 ülkede ve şehirde bu izlendi ve takip edildi. Duyarlı olanlar bize bu konuda destek verdi. Biz de bu kampanyaya İstanbul’da ev sahipliği yaptık. Mesajımız esasında evrensel. Diyoruz ki gerçek anlamda barış şehri olan bu İstanbul’da asırlardan beri farklı kültür ve inançların insanlarının bir arada yaşadığı, aynı sokakta sinagog, kilise ve caminin yan yana olduğu, gerçek anlamda barış kenti olan İstanbul’dan barışı haykırıyoruz.”

KAMPANYAYA ÇOK SAYIDA KURUM VE KURULUŞ DESTEK VERDİ

Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu ise, Birleşmiş Milletler’in başlattığı kampanyaya İstanbul’un ev sahipliği yapmasının gurur verici olduğunu söyleyerek, “25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde BM Genel Merkezi’nde Genel Sekreteri Ban Ki Mun öncülüğünde başlayan 16 günlük aktivizm kampanyasının kapanış programının böyle anlamlı bir şekilde İstanbul’da gerçekleştiriliyor oluşu hepimiz için gurur kaynağı olmuştur. Kampanya Türkiye’de kamu kurumları, belediyeler, STK’lar ve iş dünyasını kapsayan geniş bir katılımla desteklendi” dedi.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önemli adımlar attığını belirten Sema Ramazanoğlu, “Kadına yönelik şiddetle mücadele ülkemizde devletin sorumluluk üstlendiği ve tüm tarafların destekleriyle sıfır tolerans ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir. Ülkemiz kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması amacıyla her alanda yasal ve idari tedbirler alarak topyekün mücadele başlatmıştır. Bu çerçevede yasal düzlemde önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu tarihi mekandan seslenmek istiyorum kadınların sosyal hayatın her alanına katılmasıyla güçleneceğine, tehdit ve tehlikelerden uzak kalacağına inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelemizi bu çerçevede kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

SU ŞÖLENİ VE HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ İZLEYİCİLERİ BÜYÜLEDİ

Konuşmaların ardından Bakan Sema Ramazanoğlu ile Başkan Topbaş’ın da aralarında bulunduğu protokol üyeleri dilek ağacına yazdıkları dilekleri astılar. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 16 günlük aktivizm kampanyasının kapanış töreni sonrasında Kız Kulesi’nin yanında denizin üzerine kurulan platformda görsel bir şölen gerçekleştirildi. Müziğin ritmi eşliğinde su ile gerçekleştirilen çeşitli hareketler ve havai fişek gösterisi izleyenleri adeta büyüledi.

Habermark