• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Battlefield 1 oyunu Çanakkale savaşı ve Osmanlı imparatorluğu içerdiği için neden eleştiriliyor?

Battlefield 1 oyunu Çanakkale savaşı ve Osmanlı imparatorluğu içerdiği için neden eleştiriliyor?

Battlefield 1 oyunu Çanakkale savaşı ve Osmanlı imparatorluğu içerdiği için neden eleştiriliyor?

Oyun dünyasının tanınan serilerden Battlefield yeni bir oyun ile karşımıza çıktı. Electronic Arts'ın geliştirdiği oyun ülkemizde bazı kesimlerden tepki topladı. İçeriğinde 1. Dünya savaşını konu alan ve tarihi olayları simülasyon tarzı yaşamanızı sağlayan savaş oyununda. Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemi ve kurtuluş savaşımızdan sahneler yer alıyor. Battlefiield 1 isimli oyunun Türkiye'de yasaklanması bile gündeme gelmiş durumda. Bu kadar tarihlerine bağlı insanlar neden Dracula : Başlangıç filmi için ses çıkartmıyor? Battlefield 1 neden yasaklanmak isteniyor? İşte gündem yaratan oyun hakkında detayları Emre Ata yazısında ele aldı.2017, internet haber, en son haber

Bir oyun yapılmış, bu oyunu 2000'lerin başından beri pc ve konsol oyunlarına hakim her insan bilir. Kimi zaman World at war ile 2. dünya savaşını hissetmişizdir, bazen Modern silahlar ile Amerika'nın Rusya tarafından istila edilmesine şahitlik etmişizdir. Tarih sayfalarında yer edinmiş birçok savaş durumunu yaşarmışcasına öğrenmemize yol göstermiş nitelikte bir oyun diyebliriz.

Battlefield 1 oyununun bizim ülkemizdeki oyun severleri heyecanlandıran kısmı ise Çanakkale savaşı ve Arabistan çöllerinde geçen amansız mücadelenin yer alması durumuydu. Ama gelir görünki oyun 21 Ekim'de piyasaya çıkmış, birbirinden çılgın youtuber arkadaşımız bir nefeste oyunu izleyicilerine aktarmış sosyal medya ve internet medyasında oyuna laf çakmayan kalmamış. Gelen tepkiler üzerine bende bir incelemek istedim ve Oyungezer isimli youtube kanalında Enis Kirazoğlu adında bir youtuber arkadaşn şahane anlatımıyla oyun hakkında bilgi sahibi oldum. 

Bazı internet medya siteleri ve sosyal medya kullanıcılarının sinirlendiği durumu 2'ye ayırmamız gerekiyor.

1. Türk'ü Türk'e vurdurmayın durumu

Bu eleştiri yağdıran arkadaşlar vatansever duygular ile hareket eden kesim ve Arabistan aşığı kesim olarak 2'ye ayrılıyor. Bir Mustafa Kemal Atatürk hayranı ve vatansever Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bende oyunu izlerken sinirlendim, neticesinde Türk askerlerini Anzak bir Avusturalya'lı karakter ile öldürüyorsunuz oyunda. Bu durum rahatsız edici bir durum. Bu zamana kadar Çanakkale hakkıdna birçok film çekildi ve o filmlerde canlandırma olarak birçok Türk askerinin vurulma anı yer aldı. Russel Crowe'un Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan ile çektiği Water Diviner filmini izlerken Rum'ların Yunanistan askerlerinin nasıl Türk askerlerine saldırıldığı gözlemledik. Daha birçok film mevcut. Peki bu Battlefeld 1 oyunu neden bazı kesimleri rahatsız etti? Nedeni gençlerimizin oyun içerisinde Türk askerlerini vurması herhalde. Açıkcası ben bu oyunu satın alıp oynamam o derece vatansever bir insanım. Ama isteyen oyun bu der alıp oynar. Bu durumdan dolayı eleştiriler gelebilir.

2. Arabistan'lı Lawrence sendormu

Şimdi tarih sayfalarında bir isim vardır tarih bilgisi olan her Türk bu ismi bilir Arabistan'lı Lawrence. Bu adamcağız Britanya İmparatorluğu'nda kahraman olarak görülür. Bazı kitleler ise bu durumu sorgular. Bu adamcağız Osmanlı İmparatorluğu'nun Arap topraklarını kaybetmesinin 1. nedeni olarak tarihe geçmiştir. O coğrafyada insanları Osmanlı'ya karşı örgütleyerek direnişte ön planda olmuştur. Yani net konuşmak gerekirse Arap coğrafyasında Arap'ların ve benzer ırkların Osmanlı'yı sırtından bıçaklamasında büyük rol oynamıştır. Zaten oyunda öyle bir bölüm varki, Zara adında bir karakter ve Lawrence ile birlikte Osmanlı ordusuna muhimmat getiren treni yok ediyorsunuz. Bu durumdan dolayı Battlefield 1 oyununun tepki almasının nedeni ise şu. Mevcut hükümetimiz Suudi Arabistan ile çok iyi ilişkiler içerisinde, geçmişte Arap'ların bizleri sırtımızdan bıçaklaması bir kenara bırakılmış ve dostluk sağlanmış durumda. Örnek vermek gerekirse Suud'ların Kralı vefat ettiğinde ülkemizde 3 günlük yas ilan edilmişti diye hatırlıyorum. Bu oyunda yer alan Arabistan'lı Lawrence olayı ve Arap'ların nasıl bizleri sırtımızdan vurduğu konu edildiği için gençlerimiz; Hey vay canına demek bu Arap'lar bize bunları yapmış? Hmm.. diye gözlemleyerek, Türkiye – Suudi Arabistan ilişkilerine olumsuz bakabilecekleri düşünülmüş olabilir. Nede olsa Karadeniz bölgemiz günümüzde Arap turist kaynamakta, Trabzon'da Uzungöl'de heryer Suud Arap turist kaynıyor. 

Neyse bu detayların ardından şunlarıda belirtmekte fayda var. Oyunda Arabistan'lı Lawrence bölümünde dikkatimi çeken bir sahne var. Bu sahnede yakalanan Osmanlı askeri Arap'lara şunu haykırıyor; 

Seviniyorsuuz ama gün gelecek bu uşaklık ettiğiniz İngilizler petrol kaynaklarınızı sömürecek!

Şeklindeki replik dikkatimi çekti. Ayrıca Çanakkale savaş bölümü sonunda, Osmanlı askerleri vatanlarını efsanevi şekilde savundular, beraberinde bu savaşta liderlik eden kişiler yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucları olmuştur. Osmanlı bu vatan savunmasında binlerce askerini yitirmiştir. şeklinde açıklama yazıyor.

Bir diğerinde ise, Arabistan'lı Lawrence bölümünü tamamladığınızda şu yazıyor; Osmanlı Arabistan'dan çekilmek zorunda kaldı. İngiliz ve Fransız'lar Arap'lara ve diğer ırklara verdikleri bağımsızlık sözlerini tutmadılar.

Bu son iki detay çok önemli bence. Oyunun tepki çekmesinin nedeni tamamen yukarıda sıraladığım durumlar. Eğer Türk askerine oyunda bile olsa ateş edebilecek biriyseniz oyunu satın alıp kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Yada çılgın, kıpır kıpır, enerji dolu youtuber arkadaşlarımızın videolarından gözlemleyebilirsiniz. Oyungezer ekibinden Enis Kirazoğlu'nun videosunu burada paylaşıyorum merak edenler inceleyebilir.

Oyunda Osmanlı İmparatorluğu'nun küçük düşürüldüğü yada Türk askerinin onurunun zedelendiğini düşünen vatansever haber sitesi editörü arkadaşlara birkaç detay sunmak isterim.

1. Dracula : Başlangıç filmini hiç seyrettiniz mi? Filmde Osmanlı İmparatorluğu ve Osmanlı askeri Fatih Sultan Mehmet nasıl aciz ve kötü gösteriliyor hiç bilginiz var mı? Devşirme politikasının acımasız yönü vurgulanırken Türk insanın kanına dokunan öyle sahneler var ki bence bir izleyin. Koskoca Osmanlı İmparatorluğu ordusunu adam yarasalarla yerlebir ediyor. Üzerinde filmde Osmanlı ordusunun Avrupa'yı fethetmesini bir vampirin engellediği vurgulanıp '' Türkler Dracula ( Kazıklı Voyvoda a.k.a Vlad ) sayesinde Avrupa başkentlerini asla fethedemedi. '' repliği geçiyor. Ben internet medyamızda o dönem bir çıkış göremedim. Sosyal Medya üzerinde filmin yönetmeni Gary Shore'a eleştiri yapamamışız yine adama küfürler yağmış. Adamın savunması şu; Ben sadece film çektim bu bir kurgudur neden bana küfür ediyorsunuz? şeklindeydi.

Hani eleştirecek birşey arıyorsanız buyurun size film. Gerçek bir olayı Battlefield 1 oyunundak gibi yaşatmıyor tamamen Osmanlı İmparatorluğu'nu küçümseyen bir film. Bu film 215 milyon dolar gişe hasılatı yapmış tüm dünya üzerinde.

 2. Yine eleştirecek konu arıyorsanız size fantastik bir örnek vereyim bu durumu filmde görsem yok artık derdim ama gerçek.

Müslüman'lığın ilk kutsal mekanı kabul edilen, Mescid-i Haram'ın çevrelediği Kabe'nin dibinde bir otel yükselmektedir. Ve bu otelin en tepesinde İngiltere'nin Londra'nın simgesi olan saatin aynısı bulunmaktadır. Otel'in üzerinden Kabe'ye bakar gibi durmaktadır. Yani sizin anlayacağınız İngilizler, Kabe'den kendilerini üstün göstermek için bu kadar ileri gitmişler. Anlayana tabi.

Buyurun fotoğraflar;

Burada da Londra'nın kalbi kabul edilen Neo Goth mimari Big Ban saat kulesi;

Evet anlayacağınız üzere İngilizler yani Arabistan'lı Lawrence'ın ırkı Müslümanlığın kutsal mekanı Kabe'mize kendi gözlerini dikmişler resmen, kendi mimari değerlerini getirip Kabe'nin dibine koymuşlar ve en tepeye yerleştirmişler. Bunu eleştirmenizi tavsiye ederim. Ben baktığımda rahatsız oluyorum şahsen. Ayrıca İngiliz sömürgesi Suud'ların Arabistan'da bulunan Osmanlı mirası sayılan yapıları nasıl yok ettikerine internet'te ulaşabilirsiniz.

Kısaca Battlefield 1 oyunu bu nedenlerden dolayı rahatsızlık veriyor bazı kitlelere. Oyuna birde şu açıdan bakmak lazım, Çanakkale'de askerlerimizin nasıl savaştığı ve zafer kazandığı oyuncu gözünden tüm dünya da bu oyunu satın alanlara gösteriliyor. Arabistan ve Filistin cepheleri konusu tabiki üzücü bir durum.

Neden bu oyunu eleştiriyorlar? Neden yasaklanması gündemde? diye soranlara durumu açıklamak istedim.

Herkese iyi haftalar.

Özel Haber

Habermark

Emre Ata