• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Uygun kredi alabilmek için gerekenler nelerdir ?

Uygun kredi alabilmek için gerekenler nelerdir ?

Uygun kredi alabilmek için gerekenler nelerdir ? Günümüzde birçok kişi banka kredisi kullanma ihtiyacı duyuyor.  Peki banka kredisi kullanabilmek için ne gibi şartlar gerekir? Öncelikle sabit bir gelirisinizin olması gerekmekte, çalışansanız işe girdiğinizde hemen banka kredisi kullanamazsınız. Bankaların kendilerine göre kriterleri vardır. Peki bu kriterler nelerdir? Öncelikle çalışan biri iseniz en az 3 ay düzenli şekilde sabit bir işyerinde çalışıyor olmanız ve sgk primlerinizin yatırılıyor olması gerekmektedir. Kredi kullanmak için uygun zemin hazırlamanın en iyi yolu kredi kullanmadan önce herhangi bir bankadan kredi kartı çıkarttırıp düzenli birşekilde kullanmaktır.

Neden kredi kullanmadan önce kredi kartı kullanmalısınız?

Bankalar müşteri edinirken öncelikle kredi vereceği kişinin daha önce bankalar ile çalışıp çalışmadığınıa bakarlar. Diyelim öğrencilik hayatınız yeni bitti ve bir iş kurmak istiyorsunuz fakat daha önce ne kredi kullanma teşebbüsünde bulundunuz ne de kredi kartı kullandınız. Bu durumda herhangi bir bankaya giderek kredi talebinde bulunduğunuzda, sistemde daha önce hiç bir banka etkinliğinizi olmadığı görünecektir. Bu durumda her bankanın müşteri edinme modeli değişmektedir. Bazı bankalar daha önce hiç banka ürünü kullanmamış müşterilere riskli şekilde bakarken, bazı bankalar ise ilk olarak bir kredi kartı kullanmalarına olanak sunabilirler. Eğer daha yeni işe girmiş ve daha önce hiç banka ürünü kullanmamış biriyseniz kredi alabilmeniz zor olabilir. Bu gibi durumlarda bankalar sizden önce bir kredi kartı edinip, her ay düzenli kullanmanızı tavsiye ederler. Bu şekilde ne kadar düzenli ödeme yapabildiğinizi ve harcama potansiyelinizi ölçmüş olurlar.

Banka kredisi kullanabilmeyi pozitif etkileyen faktörler nelerdir?

Diyelim daha önce asla kredi kartı kullanmadınız ve kredi almak için bankaya başvuracaksınız. Kredi kartınız ya da daha önce kullandığınız bir banka ürünü yok. Ama düzenli kira geliriniz mevcut. Bu durumda kredi kullanmak isteyeceğiniz banka sizden düzenli kira gelirinizi belgelemenizi isteyecektir. Eğer uzun süredir düzenli kira geliriniz var ise kredi kullanabilme şansınız çok yüksek olacakır.

Günümüzde en çok kullanılan kredi türü İhtiyaç kredisi türüdür. Her sektörden insanlar bu kredi ürününden faydalanabilmektedir. Bu kredi türünden sonra en çok kullanılmakta olan kredi türü ise konut kredisi ve taşıt kredisidir.

Konut kredisi genellikle kredi kullanacağınız evin değerinin üzerinden hesaplanan bir yüzde ile belirlenir örnek vermek gerekirse 100 bin TL tutarında bir konutu kredi ile almak istediğinizde başvurduğunuz banka evin değerinin %75'ine kadar kredi verebilmektedir. Ve kredi kullandığınızda banka kendisini güvence altına alabilmek adına evinize ipotek koyabilir.

Konut kredisi taksitleri 120 aydan 360 aya kadar çıkabilmektedir.

Taşıt kredisinde ise alacağınız taşıt ipotek edilebilir. Günümüzde taşıt kredisi taksit oranı maksimum 48 ay olarak belirlenmiştir.

Tüketici kredisi taksit sayısı ise en çok 36 ay ile sınırlandırılmıştır.

 

Habermark Ekonomi