• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Fikri Işık Yerli otomobille ilgili ’kopya’ iddialarına ateş püskürdü

Fikri Işık Yerli otomobille ilgili ’kopya’ iddialarına ateş püskürdü

Fikri Işık Yerli otomobille ilgili ’kopya’ iddialarına ateş püskürdü

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz gün kamuoyuna tanıtılan yerli otomobilin Cadillac BLS’nin kopyası olduğu şeklindeki iddialar üzerine açıklamalar yaptı, “Kopya iddialarını kesinlikle reddediyoruz. Göreceğiniz nihai ürün, estetik olarak da dayanıklılık ve konfor olarak da prototipini ortaya koyduğumuz araçtan çok daha iyi olacak” ifadelerini kullandı. Yerli otomobil çalıntı mı? Yerli arabamız kopya mı? Türkiye'nin yeri arabası.

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen 4. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’ne katılmasının ardından basın mensuplarının sorularını net bir ifade ile yanıtladı. Dün yerli otomobilin tanıtıldığı hatırlatılarak ardından Cadillac BLS benzerliğinin tartışma yarattığının sorulması üzerine Bakan Işık, “Kopya noktasında fikri mülkiyet haklarının geldiği noktada hiç kimsenin bir başka aracı kopya etmesi mümkün değil. Kopya iddialarını kesinlikle reddediyoruz. Güçlü bir işbirliği çalışmamız var. Önümüzdeki süreçte bunun detaylarını belki Sayın Başbakanımız bizzat ben sizlere açıklayacağız. Önemli bir işbirliği yapıyoruz. Ama işimiz bundan sonra. Bugüne kadar olan kısım işin başlangıç kısmıydı. Asıl TÜBİTAK olarak ve Türkiye’nin birikimini bundan sonra bu araç üzerine uygulayacağız. Biz yerli otomobili menzili uzatılmış elektrikli araç olarak belirlemiştik. Sadece bir yerli otomobilimiz olsun anlayışında değiliz. Aynı zamanda otomotiv teknolojisinin gittiği noktada Türkiye’nin bu defa treni kaçırmaması üzerine kurulu bir anlayışımız var. Bir çalışmamız var ve burada menzili uzatılmış elektrikli araç üzerinde yoğunlaştık. Bununla ilgili de güçlü bir işbirliği çalışmamız var. Bundan sonraki süreçte de Türkiye’nin birikimini hem de işbirliği yaptığımız otomotiv alanındaki önemli bir grubun tecrübesini bu noktada değerlendireceğiz. Türk markasıyla dünyaya önemli bir aracı sunacağız bu noktada çalışmalarımız programladığımız gibi sürüyor” ifadelerini kullandı.

“HEDEFLEDİĞİMİZ MENZİLİ UZATILMIŞ ELEKTRİKLİ ARACI BİR YERLİ OTOMOBİL OLARAK ÖZELLİKLE TÜRKİYE’YE VE DÜNYAYA SUNACAĞIZ”

Cadillac ile mi bir işbirliğinin olacağının sorulması üzerine Bakan Işık, “Bunların detaylarını Sayın Başbakanımızla bir değerlendirme sürecimiz var. O süreci tamamladıktan sonra sizlere tüm detayıyla aktaracağız. Burada bizim asıl başlangıç noktamız bundan sonrası. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar işin daha başlangıç evresi. Önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte asıl hedeflediğimiz menzili uzatılmış elektrikli aracı bir yerli otomobil olarak özellikle Türkiye’ye ve dünyaya sunacağız” karşılığını verdi.

“MUTLAKA ÖZGÜN BİR MODEL ÇIKACAK” dedi

Çalıntı iddialarına ilişkin ise Bakan Işık, şunları kaydetti:

“Böyle bir dünyada böyle bir anlayış olabilir mi? Bu tip milli konuları karşıtlık üzerinden değerlendirmeyelim. Bu son derece yanlış bir tarz olur, anlayış olur. Bu milli bir konudur. Türkiye kendi menzili uzatılmış elektrikli aracını üretecek. Bununla ilgili büyük bir gayret gösteriyor. Daha önce Devrim otomobilinde olduğu gibi daha olayı baştan boğmaya yönelik bir anlayışı biz kesinlikle kabul edilemez buluyoruz. Tarihi tekerrür ettirmeyelim bari bu defa. Kesinlikle yapılan güzel şeylere sahip çıkalım. Eksikler varsa eleştirelim ama 1961’de olduğu gibi olayı daha başlangıçta boğma gibi bir anlayışla hareket etmeyelim. Türkiye’nin geleceği açısından önemli bir çalışma yürütüyoruz. Otomotiv teknolojisinin gelecekteki alacağı biçimi bugünden değerlendirerek bu alanda Türkiye’nin var olması için önemli bir çalışma yürütüyoruz. Bunu da güçlü bir işbirliğiyle yapma gayreti içerisindeyiz. Olayı hemen başka taraflara çekip kimsenin bu girişimi adeta sabote etmesine de müsaade etmeyeceğiz. Göreceğiniz nihai ürün çok daha tüketicinin beğenisini kazanacak estetik olarak da fonksiyon olarak da dayanıklılık ve konfor olarak da bugün prototipini ortaya koyduğumuz araçtan çok daha iyi olacak. Türkiye’nin önceliklerine ihtiyaçlarına cevap veren bir araç olacak. Dünyada hiçbir tasarım yüzde 100 bir ülkeye ait değil. Pek çok dünya firmasının tasarımını İtalyanlar yapar. Burada biz kesinlikle marka açısından değerlendiriyoruz. İkincisi de teknolojisinin geliştirilmesi açısından değerlendiriyoruz. Bu noktada çok önemli güzel çalışmayı yürütüyoruz. Bunun sonucunda hiç tereddüdünüz olmasın bir Türk markası çıkacak ve geleceğin teknolojisinde iddialı olan bir Türkiye olacak. Mutlaka özgün bir model çıkacak. Hiç tereddüdünüz olmasın.” şeklinde net ifadeler kullandı ve açıklamasını sonlandırdı.

Türkiye'de yerli üretim araba denildiğinde akıllara ilk gelen '' Devrim '' isimli araba hakkında film bile yapılmıştı. Bir rivayete göre, üretilen 2 Devrim arabasından biri, içerisine benzin koyulmadığı için stop etmişti. Devrim arabalarından biri bugün halen sergilenmekte ve çalışmaktadır.

Habermark Otomobil